Εύρεση προϊόντων
Βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς και τις ανάγκες των μωρών σας εδώ.
Διαβάστε περισσότεραΟ θηλασμός είναι, από τη φύση του, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας. Ωστόσο, δεν λειτουργεί αμέσως σε όλες τις μητέρες και πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Σας συνοδεύουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ώστε εσείς και το μικρό σας να βιώσετε πολλές από τις οικείες στιγμές σύνδεσης σας.
Όσο και αν οι περισσότερες μητέρες θα ήθελαν να θηλάζουν, κάθε τόσο δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως το άγχος, οι μολύνσεις του μαστού, η χαμηλή παροχή, κλπ. Συγκεντρώσαμε μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τα προβλήματα θηλασμού.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το θηλασμό, μιλήστε με τη μαία ή τον παιδίατρό σας. Με τις συμβουλές ειδικών μπορείτε είτε να λύσετε πολλά προβλήματα ή και να τα αποτρέψετε.
Γενικά, όσο περισσότερο ταΐζετε το παιδί σας, τόσο περισσότερο τονώνετε την παραγωγή γάλακτος. Εάν δεν ταΐζετε το παιδί σας αρκετά συχνά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή γάλακτος, πιθανόν φραγμένους αγωγούς γάλακτος ή ακόμα και μολύνσεις του μαστού. Δείτε τις συμβουλές μας για να πετύχετε το θηλασμό.
Μέσω του μητρικού γάλακτος, δίνετε στο παιδί σας πολλά από τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά σας. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε και να πίνετε καλά, τακτικά. Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά αποτελεί την αρχή και το τέλος για τις μητέρες που θηλάζουν. Θα βρείτε συμβουλές για τη διατροφή κατά τη φάση του θηλασμού εδώ.
Μετά την προσπάθεια του τοκετού οι περισσότερες μητέρες νιώθουν εξαντλημένες. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η ντοπαμίνη, οι οποίες επίσης αναστέλλουν την παραγωγή γάλακτος. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα ανά διαστήματα και να μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ όταν θηλάζετε.
Όταν ξεκινάτε να θηλάζετε, η νέα εμπειρία του νεογέννητου με τις θηλές σας, μπορεί να τις επηρεάσει. Για να μην οδηγηθείτε σε πόνο ή ακόμα και σε ραγισμένες και αιμορραγικές θηλές, φροντίστε να μάθετε καλές τεχνικές θηλασμού. Φροντίστε να λάβετε υποστήριξη από τη μαία σας ή τον σύμβουλο γαλουχίας. Είναι σημαντικό να μην κουβαλάτε όλο το βάρος του παιδιού σας ενώ θηλάζετε, αλλά να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, τυλιγμένες πετσέτες ή κουβέρτες για να στηρίξετε το σώμα του νεογέννητου. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε για να βρείτε τη στάση που σας ταιριάζει καλύτερα.
Όταν το παιδί ξαπλώνει σωστά, είναι σημαντικό το στόμα του να είναι πολύ ανοιχτό γιατί — ειδικά στην αρχή του θηλασμού — τα μεγέθη της θηλής και του στόματος του νεογέννητου δεν είναι ακόμη ιδανικά. Η μαία σας μπορεί να σας δείξει πώς να σπρώχνετε απαλά την κάτω γνάθο του παιδιού προς τα κάτω, ώστε να μπορεί να προσκολληθεί πολύ καλά στη θηλή. Για τα πρώτα 2 με 3 ρουφήγματα του παιδιού σας, είναι καλή ιδέα να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Σας χαλαρώνει και μειώνει τον πόνο του αρχικού δεσίματος, κάτι που είναι φυσιολογικό στην αρχή.
Για να μην καταπονείστε πάντα την ίδια περιοχή της θηλής, θα πρέπει να αλλάζετε συχνά τη θέση του θηλασμού. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα επιθέματα στήθους από μαλλί, μετάξι, βαμβάκι ή σιλικόνη. Εξοικονομείτε χρήματα και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι κρέμες με λανολίνη, τα επιθέματα στήθους και τα επιθέματα υδρογέλης μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Το καλό με αυτές τις ιατρικές θεραπείες είναι ότι δεν χρειάζεται να ξεπλένονται μετά τη χρήση, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό όταν πρόκειται για την υγεία των θηλών σας. Να είστε προσεκτικοί με την απόφαση να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα, όπως ασπίδες θηλών στην αρχή, επειδή συχνά προκαλούν περισσότερα.
Ευτυχώς, οι μολύνσεις του μαστού δεν είναι πολύ συχνές και δεν αποτελούν λόγο διακοπής του θηλασμού.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τη λοίμωξη όσο πιο γρήγορα γίνεται πριν εξαπλωθεί. Επικοινωνήστε αμέσως με τη μαία σας εάν αισθανθείτε δυνατό τσούξιμο πόνο ή εάν παρατηρήσετε κόκκινες, αφύσικα ζεστές και σκληρυσμένες περιοχές του μαστού. Ένα δροσερό περιτύλιγμα στήθους (παρακαλώ μην συμπεριλάβετε την περιοχή της θηλής) μπορεί να μειώσει τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή. Επιπλέον: μείνετε αρκετά στο κρεβάτι!
Η μαία σας μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω χρήσιμες θεραπείες, όπως βελονισμό, ειδικά περιτυλίγματα στήθους ή ομοιοπαθητικές ουσίες που σταματούν τη φλεγμονή, καθώς και να σας συμβουλεύσει για το ποια παυσίπονα είναι κατάλληλα όταν θηλάζετε. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν εντός 48 ωρών, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Αλλά μην ανησυχείτε, η φαρμακευτική αγωγή δεν θα βλάψει το μωρό σας και μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε ως συνήθως.
Οι φραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι εμφανίζονται συχνά στην αρχή του θηλασμού, όταν το ώριμο γάλα περνά από μέσα— αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν αργότερα, όταν ο χρόνος μεταξύ δύο ταϊσμάτων είναι πολύ μεγάλος ή εάν φοράτε ένα ακατάλληλο σουτιέν που συσφίγγει το στήθος. Το ώριμο γάλα κατεβαίνει μεταξύ της τρίτης και της πέμπτης ημέρας μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των μαστικών αδένων και πίεση στους γαλακτοφόρους πόρους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο δύσκολο για το γάλα να στραγγίσει και τα στήθη φαίνονται πολύ μεγαλύτερα, να είναι πολύ σφιχτά και μερικές φορές να είναι ασυνήθιστα ζεστά. Όταν οι αγωγοί γάλακτος είναι φραγμένοι, η ροή του γάλακτος πρέπει να διεγείρεται. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντους. Τα υγρά, ζεστά περιτυλίγματα στήθους που έχουν υποστεί επεξεργασία με τζίντζερ και λεβάντα (ως λάδι, για παράδειγμα) μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Για να μειώσετε τη φλεγμονή, θα πρέπει επίσης να ψύχετε το στήθος σας μετά από κάθε τάισμα. Το μασάζ στο στήθος προς την κατεύθυνση της θηλής θα πρέπει να γίνεται μόνο πολύ ελαφρά. Το σφίξιμο ή το δυνατό πάτημα του μαστού οδηγεί σε περισσότερα μπλοκαρίσματα. Ακόμη και η άντληση για την ανακούφιση της πίεσης συνιστάται σπάνια. Αγχώνει τη μητέρα και συχνά επιτείνει το πρόβλημα. Είναι πολύ πιο σημαντικό για τη μητέρα να ξεκουραστεί.
Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να δεθεί στο στήθος σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία από τις πολλές αιτίες που πρέπει να διευκρινιστούν μεμονωμένα με τη μαία ή τον σύμβουλο θηλασμού σας. Συνήθως συμβαίνει επειδή έχουν προσφερθεί στο μωρό σας πάρα πολλές επιλογές σίτισης τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες, με αποτέλεσμα το μωρό να μπερδεύεται. Σε σύγκριση με το δάχτυλο, τις πιπίλες, ή το μπιμπερό, μια θηλή είναι πολύ λιγότερο ελκυστική. Εάν το παιδί έχει ήδη τραφεί με μπιμπερό ή έχει τραφεί μέσω ασπίδας της θηλής αναμένεται η σταθερή διέγερση των ούλων που μια θηλή απλά δεν μπορεί να προσφέρει. Επομένως, εάν είναι δυνατόν, μην χρησιμοποιείτε ασπίδες θηλών ή πιπίλες. Επίσης, μην αφήνετε τον πατέρα να ταΐσει με μπιμπερό το μητρικό σας γάλα για τις πρώτες 8 εβδομάδες. Η κατανάλωση από ένα μπιμπερό απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια, επομένως ο θηλασμός παρέχει επίσης φυσική προστασία από την υπερβολική τροφή. Το νεογέννητο πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να πάρει το γάλα του. Το μωρό δεν θα αποκοιμηθεί μόνο και μόνο επειδή είναι χορτασμένο, είναι επίσης εξαντλημένο.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό ή τη διατροφή βρεφών και νηπίων, οι έμπειροι συνάδελφοί μας στη διαβούλευση γονέων θα χαρούν να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλέψουν.